dijous, 2 de febrer del 2012

Salvados torna a la sexta: #quehagoconmidinero



El dia 29/01/2012 un heroi va tornar. Ell és Jordi Évole -director de Salvados i amic d'Andreu Buenafuente-, una persona que es podria considerar com el Michael Moore d'aquí. Jordi va tornar en forma, amb un programa sobre la preocupació que té la gent envers la disposició del capital què tenen als bancs i a les caixes d'estalvi. Podeu veure una de les entrevistes:



Carmen de Carlos, corresponsal de l'ABC a Argentina.
El programa va començar amb un moment clau a la història contemporània argentina, El Corralito. Jordi, ja en escena, va anar al Círculo de Bellas Artes de Madrid per entrevistar-se amb Carmen de Carlos, corresponsal del diari ABC a l'Argentina. El periodista li va preguntar si a aquest pseudo-país, anomenat Espanya (pseudo-país perquè Franco el va deixar com ell deia: "atado y bien atado"), hi podria haver la mateixa situació viscuda a l'Argentina el 2001. Carmen de Carlos va dir que era impossible, que la situació viscuda a l'Argentina va ser desesperant per moltes famílies i això no es produiria a Espanya. Com ella diu: "Argentina vivió una tragedia y nosotros una crisis". I si que va ser una tragèdia la dels argentins perquè l'anomenat Corralito consistia en poder accedir a 250 dòlars mensuals. Donava igual si cobraves 1.000$ ja que les famílies només podien accedir als 250$ al mes. Aquesta mesura es va donar perquè la gent va treure tots els seus diners dels bancs argentins per ingressar-los als bancs d'Uruguai, ja que veien que la situació econòmica del país trontollava.
Aquest no va ser el problema més gros. El problema més gros va arribar quan es va produir el Corralón, que consistia en confiscar els dipòsits argentins i transformar-los a pesos devaluats, o sigui, cada dòlar es retornaria a 1,40 pesos més CER (Coeficient d'Estabilització de Referència). Aquesta mesura va fer que en 2002 un dolar valgués 4 pesos, amb la fallida del PIB que això comportava.

Finalitzada la primera entrevista, Jordi s'envà a parlar amb José García Montalvo, professor d'economia a la UPF. El senyor García va donar tres escenaris de cara al futur:
  • El primer cas, suposava que no passaria res si un país de la UE donesi fallida. Aquesta circumstància tindria una probabilitat del 73%.
  • El segon cas, donava la possibilitat de que algun país de la UE tingués que sortir de l'euro, què podria ser un altre país o el propi país. Probabilitat del 25%.
  • El tercer cas, seria que desaparegués l'euro. Probabilitat del 2%.
José García Montalvo, professor d'economia de la UPF.
El senyor García -en resposta a la pregunta d'Évole on li deia si podria passar un Corralito a Espanya- va dir que no era factible que es donés. I li explica que no és factible perquè existeix al Banc d'Espanya un Fons de Garantia de Dipòsits que cobreix 100.000€, tot i que aquests diners del FGD van ser utilitzats per salvar la Caja Mediterranea (CAM).

Pau A. Montserrat, director iahorro.com i exempleat de banca.
Jordi continua el programa parlant amb Pau A. Montserrat, director del web iahorro.com i exempleat de banca. El senyor Montserrat diu que ell va donar moltíssimes hipoteques en tan sols un dia ja que no es mirava la solvència de l'hipotecat, referint-se al seu exercici com empleat de banca. També diu coses com aquesta: "em van dir que tenia que vendre un dipòsit NIKEI a la gent, tot i que veies clarament que aquest dipòsit no beneficiava al client. Això s'ho vaig dir al director de la sucursal i em va dir que no em fiqués en els productes i que era bo, quan jo sabia que era dolent.". També exalta la seva visió d'un empleat de banca quan diu "em vaig sentir com un triler", i fa una acusació al Banc d'Espanya què és aquesta: "si el Banc d'Espanya hagués dit que el banc què es quedés amb una casa té que fer constar al seu balanç econòmic una pèrdua, el banc implicat seguiria cobrant interessos als hipotecats i no els desnonaria", en resposta als desnonaments massius a tota la península.

José Luis Sampedro, escritor, humanista i economista.
I arribem a l'última entrevista. Jordi es dirigeix a Málaga a fer una entrevista a José Luis Sampedro, escriptor, humanista i economista de 95 anys. Sampedro diu que "este sistema capitalista lo convierte todo en mercancia. El capitalismo es el abuso de poder por el capital", referint-se al capitalisme d'avui. També té la seva visió del que passava a L'època de la República espanyola, de la pobresa d'aquell temps: "el capataz habla con los jornaleros para que vote por el cacique a canvio de dinero y uno le dijo: en mi hambre mando yo". Després va dir frases com ara "Gobernar a base de miedo es eficaz. El miedo hace que no se siga adelante". Sampedro va donar la seva opinió sobre el moviment 15-M i va dir "que el 15-M haya plantado tiendas en las bolsas como Wall Street esta muy bien", referint-se a que aquest moviment lluita amb la por al govern. I va acabar l'entrevista dient tres frases molt grans: "el capitalismo esta hundido, esta agotado", "seguimos funcionando con instituciones anticuada (Religió, Política i Economia)", i l'última "recomiendo el estoicismo. Hemos recibido de la vida, una vida, y hay que vivirla".

Recordeu. El pròxim diumenge més Salvados a les 21:30 a la Sexta.

També disponible a: http://blogs.e-noticies.com/les-veritats-incomodes/

2 comentaris:

  1. Jose Carlos Morillas:
    Muy bueno el resumen de este gran programa, me iré pasando mas a menudo por aquí. Mucha suerte Ramón, y ánimo en todo vayas a hacer. Ets molt gran futur periodista!

    ResponElimina
  2. Gracies home!!! la veritat que em va be per aprendre d'aquesta professió hehe. Espero que et vagi be tot a ti també. Adeu!

    ResponElimina